Nå kommer snart det omtalte huset i Tungenesveien for salg igjen.
Nå kommer snart det omtalte huset i Tungenesveien for salg igjen. FOTO: Per Thime

Snart kommer huset for salg igjen

Eiendomsmegler ble felt etter salg av råteskadet hus

Espen Nygård (48) og Monica Roland (48) kjøpte hus i Tungenesveien og fikk overlevert nøkler til huset i februar i fjor. Det ble begynnelsen på et mareritt for samboerparet fra Stavanger og Randaberg. Huset kommer også snart for salg igjen – grundig renovert og fikset.

HUS: Det var Aftenbladet (abo – krever innlogging) som i april hadde en fyldig reportasje om samboerparet og huset i Tungenesveien 23 – huset som ble solgt til paret fra Arild Tvedt.

Da det var befaring under overtakelsen ble man oppmerksom på to buler på et av soverommene som man ikke hadde sett før.

Slike buler kan være et tegn på et fuktproblem. Det viste seg å være korrekt – og var bare starten på et kjempeproblem.

De siste månedene har det vært omfattende byggearbeider i huset – hvor det aller meste innvendige er fjernet og gjort på nytt.

Da huset ble kjøpt sto det blant annet i annonsen at huset var en arkitekttegnet funkisbolig, flott og velholdt, hadde «svært høy standard» og at detaljene måtte oppleves. Og ikke minst skulle eiendommen være vedlikeholdsfri, noe som var viktig for paret.

Paret kjøpte huset for 4,8 millioner kroner da handelen ble sluttført. I budsjettet hadde de også lagt inn noen mindre reperasjoner – men ikke i slike mengder det etter hvert ble snakk om.

I ettertid ble det oppdaget skade etter skade – og forklaringene var mange, også fra huseier Arild Tvedt.

Til Aftenbladet sa Tvedt:

– Om jeg burde omtalt alt som var gjort, skal være uvisst. Men dette mener jeg ble forklart på visning, og det var heller ikke vanskelig å se det som var gjort på soverommet, sa Tvedt til Aftenbladet.

Etter et over ni måneder langt mareritt, fikk paret hevet kjøpet i et forlik med forsikringsselskapet Protector – der selgeren Arild Tvedt hadde tegnet eierskifteforsikring.

De fikk tilbake kjøpesummen på 4,8 millioner kroner, i tillegg til en erstatning på 1,1 million.

I ettertid mente samboerparet som i dag bor i Stavanger at megleren fra Eiendomsmegler 1 SR-Eiendom hadde brutt opplysningsplikten og handlet i god meglerskikk, og at Eiendomsmegler 1 burde dekke de 200.000 kronene paret mente fortsatt var utestående.

Videre skriver Aftenbladet:

Fem dager før overtakelsen fikk eiendomsmegleren beskjed fra selger om at det var oppdaget buler i veggen på soverommet. Selgeren skal ha sagt at dette skulle fikses, og megleren ga derfor ikke informasjon om dette videre til kjøperne.

Det mener reklamasjonsnemnda at han burde gjort umiddelbart.

«Megleren har en plikt til å dra omsorg for begge parters interesser, jf. eiendomsmeglingsloven § 6–3 om god meglerskikk. Hadde klagerne fått informasjon om fukten i veggen fem dager før overtakelsen, hadde de hatt
tid til å områ seg og vurdere hvordan de skulle forholde seg på overtagelsen, herunder eventuelt søkt juridisk og teknisk bistand, skriver nemnda.

Samoerparet sier til avisen at de er glade, men ikke overrasket over at megleren er felt i nemda for å ha opptrådt i strid med god meglerskikk. De legger til at de aldri hadde kjøpt huset hvis de visst det megleren visste.

Det omtalte huset kommer også snart for salg igjen går det frem av en plakat som henger på utsiden av huset i Tungenesveien 23. Randaberg24 har hatt kontakt med firmaet Komplett Bolig AS, men vedkommende som kunne si noe hadde ferie. Han kommer kanskje tilbake med mer rundt salget av boligen igjen på et senere tidspunkt.