Hålandsvatnet er «pill råttent», men disse endene tok seg en tur i stanken som var i dag.
Hålandsvatnet er «pill råttent», men disse endene tok seg en tur i stanken som var i dag. FOTO: Per Thime

Giftalger, varme og oksygenmangel gir fiskedød ved vannet

Hålandsvatnet ser så idyllisk ut der det ligger, men er i realiteten ikke det. Dette er et vann som er fullt av giftalger. Nå er det også registrert en del død fisk – som også har en del av forklaringen fra algene.

HÅLANDSVATNET: Tidligere i dag kom det inn tips med bilder som viste en del død fisk i Hålandsvatnet.

På avstand ser vannet riktig så idyllisk ut, men avstandsbildet lyver kraftig. Hålandsvatnet er et vann fullt av giftige alger. Det er en del av årsaken til at fisk også dør, men ikke bare det.

Det er meldt om omfattende fiskedød ved Hålandsvatnet. Foto: Kenneth Holm

– Det er også en årsak, men i tillegg har det vært varmt lenge og i Kvernbekken har det vært lite vann og dermed lite oksygen til fisken, sier naturforvalter i Stavanger kommune,Vegard Ankarstrand til Randaberg24.

I Kverbekken gar det vært lite vann. I tillegg til høye temperaturer så har også det ført til fiskedød. Foto: Per Thime

Da Stavanger kommune var på befaring mandag fikk de i tillegg til konstatert død fisk, også kjenne på den råtne og stramme lukta fra vannet.

– Vannkvaliteten er ekstremt dårlig og algene er i forråtnelse. Dermed blir det dessverre også en illeluktende stank inne ved vannkanten, forteller Ankarstrand.

Det er mulig det ser idyllisk ut, men bildet lyver. Foto: Per Thime

Hålandsvatnet er et populært vann også til bading, men det er en del år siden man kunne kaste seg ut i vannet fra fjellknausen eller andre steder. Det er nemlig bading forbudt på grunn av giftalgene. Men senest i helgen ble det observert flere som hoppet fra fjellknausen og ut i vannet.

Det er ikke anbefalt å gjøre i det hele tatt.