Hålandsvatnet skiller seg ut i forhold til de andre på bildet. Rødbrun farge indikerer dårlig kvalitet.
FOTO: Jørn Overskott

Leserinnlegg om giftige Hålandsvatnet

«Illeluktende og giftige Hålandsvatnet er en lenge varslet katastrofe»

MENINGER:  Hvordan kunne Hålandsvatnet ende opp som en illeluktende, brun og giftig suppe?

BREV: Hålandsvatnet er historien om en lenge varslet katastrofe. For 30 år siden la forskerne Steinar Sanni og Åge Molversmyr fram en dyster rapport som ble omtalt i Aftenbladet 28. mars 1990 (for abonnenter).

Naturvernforbundet mener at Stavanger og Randaberg har forsømt Hålandsvatnet på det groveste.

Hålandsvatnet var en av de mest forurensede innsjøene i Norge, gikk det fram av rapporten. Situasjonen var kritisk og forskerne pekte på jordbruket som den viktigste forurensingskilden. «Tilførslene av fosfater må reduseres med 25 prosent om Hålandsvatnet skal komme under kritisk forurensingsnivå», konkluderte Sanni og Molværsmyr.

Hålandsvannet er kraftig plaget av giftige alger – og det er ikke noe som tyder på bading i sommer. Nå kan det gå mot tiltak for å bedre forholdene. Foto: Per Thime

Forskerne gjorde det klart at Hålandsvatnet ikke blir rent igjen over natta. Dersom tilførslene av fosfater blir redusert med 25 prosent vil det gå seks år før vannkvaliteten blir merkbart bedre.

Grov forsømmelse

I dag har vi fasiten. Hålandsvatnet har gått fra ille i 1990 til katastrofalt i 2020. Ingen myndigheter, verken i Stavanger eller Randaberg, har tatt situasjonen i Hålandsvatnet på tilstrekkelig alvor. Ordfører Jarle Bø i Randaberg har sikkert rett når han sier at det har vært gjort mange tiltak for å bedre situasjonen. Men i dag vet vi at det ikke har vært nok. Langt derifra.

Naturvernforbundet mener at Stavanger og Randaberg har forsømt Hålandsvatnet på det groveste. Kommunene har hatt en syk pasient siden 1980-tallet, men ingen har hatt vilje eller evne til å hindre pasienten i å bli sykere. Alle har i årevis visst hva som må til for å friskmelde pasienten, men ansvaret har blitt pulverisert. Det er pinlig og det er uakseptabelt.

Badevann i 2025!

Naturvernforbundet krever handling nå! Stavanger, Randaberg og alle bøndene som sokner til Hålandsvatnet må sette seg rundt bordet. De kan ikke gå derfra før det er bestemt hva som må gjøres for å få pasienten frisk nok til at folk kan ta en dukkert i Hålandsvatnet uten å risikere helsa. Og vi snakker ikke om 2033. Hålandsvatnet må ha badevannskvalitet i 2025. Basta!

  • Hallgeir H. Langeland

    Styreleder, Naturvernforbundet i Rogaland
  • Erik Thoring

    Daglig leder, Naturvernforbundet i Rogaland