Johnny og Anne Elin Stahl har ikke planer om å reise hjem. De er bosatt i Spania - et land som er sterkt rammet etter koronautbruddet.
Johnny og Anne Elin Stahl har ikke planer om å reise hjem. De er bosatt i Spania - et land som er sterkt rammet etter koronautbruddet. FOTO: Privat

– Myndighetene kom for sent i gang

– Vi har ingen planer om å reise hjem fra Spania

Fra forrige lørdag har de hatt karantene hjemme. Det vil si, de har mulighet å ta seg til butikken. Ekteparet Ann Elin, fra Randaberg, og Johnny Stahl bor i Estepona i Spania.

KORONAVIRUSET: De bor sydvest for Marbella, i byen Estepona, på Costa del Sol. I byen bor det i underkant av 50.000 innbyggere. De aller fleste er innendørs i disse tider.

Så langt har det bare vært registrert ett eneste tilfelle av smitte i byen. I Spania har det de siste dagene vært en stor økning. 3.434 personer er døde av koronaviruset i Spania, mens 48.000 er smittet. Det siste viste de oppdaterte meldingene i ettermiddag.

Mulig årsak

– Her i Spania var myndighetene sent ute med å sette inn klare tiltak. Det sies at en av årsakene til at det økte kraftig var 8. mars-markeringer. Kvinnedagen er viktig her i Spania og mange møttes i store forsamlinger, blant annet i Madrid og tok smitten med seg. De ga blaffen i advarslene som var gitt, sier Anne Elin Stahl fra Vistnes.

Noen kilometer unna sjøen bor ekteparet Stahl. Foto: Privat

Hun og mannen Johnny bor i Spania på det fjerde året. I det daglige går det med salg og utleie av leiligheter i området ved Estepona.

– Vi merker det på den måten at flere av dem vi leier ut til, ber om å få kuttet leiepriser eller utsatt betaling. For oss er dette en jobb, men vi er selvsagt også løsningsorienterte, sier Johnny Stahl, fra Gosen.

Ekteparet har for tiden rundt 20 leiligheter som står tomme. Det kan være de blir det en god stund fremover, for ingen vet hva som skjer om en uke, en måned eller om flere måneder – når sommeren er i gang.

Restriksjoner

Dagliglivet i Estepona er ikke det samme som det var for bare et par uker siden. I gatene er det tomt – det er strenge restriksjoner man skal forholde seg til.

Gatene i Estepona er like folketomme som dette. Illustrasjonsbilde. Foto: Illustrasjonsbilde

– Vi går på butikken og handler. Restriksjonene er at man skal ha på seg masker og hansker når vi handler, og det er ikke tillatt med mer enn 10 personer i butikkene samtidig. Imidlertid er det gode ordninger når det kommer til å bestille varer. Det benytter også vi oss av fra noen av de lokale butikkene i byen, forteller de.

De forteller om dagliglivet i Estepona – som ikke er som det normalt er.

Tre generasjoner

– I Spania bor de helt annerledes enn i Norge. Ofte er det tre generasjoner i samme bolig. Det er svært få spanjoler som har oppsparte midler i banken. Når lønna kommer så har de aller fleste brukt sine siste euro på å kjøpe lodd i spillebutikkene her. Spanjoler bruker penger på mat, røyk og alkohol – for her røyker nesten alle, samt at alle har hund, sier de.

De fortsetter:

– Og med hunder er det også én ting. Man kan lufte hundene sine, men bare innenfor en radius på 100 meter fra der man bor.

Ekteparet Stahl bor noen kilometer unna de vakre strendene i området. De har et par kilometer til sjøen for å ta seg en dukkert når det igjen blir aktuelt.

– Heldigvis bor vi noe tilbaketrukket og har i tillegg naturen som nærmeste nabo. Det betyr at vi våger oss ut i skogen og litt opp i fjellet rundt her hvor det er landlig og fint.

Johnny og Ann Elin Stahl. Foto: Privat

Nytt sykehus

Selv om det ikke er mer enn én person som er smittet, så er byen klar for mer hvis det skulle komme.

– Det er blant annet bygget et nytt sykehus som ennå ikke er tatt i bruk. Skulle det bli mer smitte her, så vil sykehuset åpne før tiden. Det gjenstår å se hva som skjer i dagene og ukene fremover.

Kontakt med folk hjemme på Randaberg og Stavanger har de selvsagt i disse tider. Men det er ikke aktuelt å flytte hjem.

Ikke hjem til Norge

– Nei, det er det ikke. Nå er vi inne i det fjerde året her i Spania og vi stortrives både med livet og det vi jobber med her. Kontakten med dem hjemme har vi via telefon eller ved bruk av internett. I den siste tiden har det blitt mer kontakt enn det som har vært normalt, men det varierer fra en gang i uka til hver eneste dag. Det er klart vi savner dem hjemme, men de er voksne og klarer seg godt, sier Ann Elin.

Det er mye usikkerhet i Spania. Store deler av landet lever av turisme. Det gjelder også området hvor de to er bosatt, Estepona.

I flere år

– Påsken er avlyst, det er en tid hvor det normalt sett er svært mye folk langs hele denne kystlinjen. Det er mange fra blant annet Madrid som har sine landsteder her. Nå er hoteller stengt ned, mange har mistet jobbene sine. For landet og regionen kommer man dessverre til å se problemer i mange år etter dette, trolig i minst 10 år. Flere spanjoler sliter allerede økonomisk, for det er mange som har det vanskelig. Flere vil også dø av sult som følge av dette, sier de to.