Kanskje disse bøkene kan friste i koronatiden.

Aldri før har vi opplevd denne form for virusutbrudd. Jeg vet det er mange som sitter hjemme i disse tider. Mange barn har ikke skole å gå til og mange sitter i karantene. I den forbindelse har jeg valgt å gi 10 lesetips.

Simen Ingemundsen anmelder bøker. |||||||
  • Simen Ingemundsen
Publisert: Publisert:
Denne artikkelen er over tre år gammel

LESETIPS: 

Jeg lanserte tidligere denne uken en tekstkonkurranse på Randaberg24. Den kan du delta på fram til 20. august. Alle er velkomne til å sende tekst, kanskje du trekkes ut som den heldige. Men jeg vil også gi dere noen gode lesetips i denne koronatiden. Det er særdeles viktig å bruke tiden bra. Mye fritid betyr, god tid til å lese. Jeg har derfor valgt å gi dere 10 lesetips, fra barnebøker til krimbøker. Disse kan både fås på e-bok, lydbok og fysisk format. Det kommer an på hvilket format du synes er det beste.,

1. Lars Mæhle:

"Mot stjernene er vi ingenting" - Barne- og ungdomsbok - Terningkast 5 (Årstall: 2020),

Jeg likte veldig godt Jostein Gaarders "Sofies verden", men må si at denne danker ut selv Gaarders univers. Mæhle har skrevet en drøss av bøker for voksne, ungdom og barn, men denne skiller seg ut, og må være noe av det mest spesielle, nydeligste og sterkeste Lars har servert sine leserne på lenge. For det "Sofies verden" gjorde for filosofi, gjør denne boken for astronomi. Dette er en praktfull bok, som også er full av kunnskap. (Ena forlag - alder 12 - 15 år)

2. Kristine Helgesen:

"Å lage en snøengel" - Barne- og ungdomsbok - Terningkast 4 (Årstall: 2019),Dette er en sterk leseopplevelse, som handler om Beatrice. Hun famler seg frem i en verden hun ikke helt forstår seg på. Den handler om å finne tilhørighet og om ta et oppgjør med seg selv. En tårevåt, uforglemmelig og gripende leseopplevelse. (Publica forlag - alder 12 - 15 år),

3. Angie Thomas:

"På vei mot toppen" - Barne- og ungdomsbok - Terningkast 5 (Årstall: 2020),Var du en av dem som leste "The hate u give", endelig kommer ny bok fra forfatteren. Som er flere hakk bedre enn forrige. Det var en fryd å lese denne boken, selvfølgelig full av alvor og dramatikk. Den er meget troverdig og velskreven. Ekstremt vanskelig å legge fra seg. Om 16 år gamle Bri, som drømmer om å bli tidenes største rapper. Som datter av en legendarisk undergrunnsrapper, som døde før gjennombruddet, har hun store sko å fylle. Dette er en bok du bare må lese, jeg er meget begeistret. (Gyldendal forlag - alder 12 - 15 år),

4. Jørn Lier Horst og Hans Jørgen Sandnes:

"Operasjon Lurifaks" - Barne- og ungdomsbok - Terningkast 6 (Årstall: 2020),

Noen bøker må bare leses, slik er det med "Detektivbyrå nr.2" bøkene. "Operasjon Lurifaks" er ingen unntak. Dette er bok nr. 17 serien, med trioen Tiril, Oliver og Otto. Jeg må si at de blir bare bedre og bedre med årene, og dette er uten tvil en av Horst og Sandnes beste utgivelser i serien. En lurifaks er på ferde i Elvestad - en som driver med skøyerstreker; rampete triks og gøyale påfunn. Dette er virkelig en bok barna kan glede seg til å lese, de voksne vil også kose seg med denne boken (Canoa forlag - alder 6 - 9 år)

5. Jens Henrik Jensen:

"Lupus" - Kriminalroman - Terningkast 4 (Årstall: 2020),

Jens Henrik Jensen er ute med den fjerde boken i "Oxen"-serien. Jeg har lest samtlige av hans tre forrige utgivelser, og må personlig si at dette er Jensens beste bok til nå. Men han skuffer litt igjen, med for overdreven action. Sidene går lett unna, men til tider er det nærmest for vanskelig å puste. Men så er det skrevet på en såpass kompakt, altoppslukende og solid måte, at det bare er dyktige forfatter som kan utføre lignende. Dette er en forfatter som kan det han gjør, men skuffer litt innimellom. (Aschehoug forlag - Kriminalroman)

6. Randi Fuglehaug:

"Fallesjuke" - Kriminalroman - Terningkast 5 (Årstall: 2020),

En fallskjermhopper dundrer i bakken framfor hundrevis av sjokkerte tilskuere under Ekstremsportveka på Voss. For en overbevisende krim dette er, du er garantert solgt fra allerede fra første setning. Såpass velskreven og spennende servert, at det er vanskelig å legge bort. Et særdeles bra plott, med forbilledlige miljøskildringer og detaljerte karakterbeskrivelser. Dette er en svært god debut, at det ga meg frysninger langt nedover ryggen. Det er flere ganger jeg fikk magasug, da jeg lese denne fengslende historien. Så dette er virkelig en bok som bør leses. (Kagge forlag - Kriminalroman)

7. Pierre Lemaitre: "En helvetes jobb" - Kriminalroman - Terningkast 6 (Årstall: 2020)

Wow, dette er krim av høy kvalitet. Jeg er meget imponert og begeistret over Pierre fortellermåte og fortellerstemme. Hver gang forfatteren kommer med ny bok, serveres en historie så grusomt god, at det er vanskelig å beskrive. "En helvetes jobb" er et kuntstykke av de sjeldne, en krim, såpass altoppslukende og fengslende at jeg bøyer meg i støvet for denne svært godt leverte fortellingen. Det er bare å glede seg til å lese ny historie fra Lemaitre, for du vil ikke angre, ikke et sekund. (Aschehoug forlag - Kriminalroman)

8. Myriam H. Bjerkli: "Djevelens yngel" - Kriminalroman - Terningkast 6 (Årstall: 2020)

,

Myriam H. Bjerkli kan dette med hårreisende, stemningsfulle, underholdende og samfunnsaktuelle kriminalromaner. "Djevelens yngel" tar deg fra starten av, og holder interessen oppe til siste kapittel er fortært. Jeg har lite negativt å si om bøkene til Bjerkli, for de er så fryktelig bra skrevet. Det er en ren fornøyelse å lese, og jeg frydes over at det finnes så dyktige kvinnelige forfattere i Norge. "Djevelens yngel" er Bjerkelis beste til nå, og jeg tror neppe hun kan toppe dette. Hun klarer gang på gang å servere helstøpt historier, som får nakkehårene til å reise seg. Ni år gamle Eivind blir kidnappet av en kvinne midt i Sandefjord sentrum, samme dag som 17 år gamle Tobias forsvinner under en sykkeltur i Kodal. Dette er virkelig en bok som bør leses, anbefales virkelig. (Capitana forlag - Kriminalroman),

,

9. Eddy de Wind: "Endestasjon Auschwitz" - Krigslitteratur - Terningkast 5 (Årstall: 2020)

I år markeres 75 årsjubileet for frigjøringen. Derfor er det viktig å lese noe bøker om krigen. "Endestasjon Auschwitz" er en unik, sterk og tårevåt tidsskildring. En historie som setter følelsene i sving, og den er autentisk fortalt av en i leiren. Det var flere ganger jeg må ta en pause da jeg leste denne boken. Den er så gripende, rørende og engasjerende. Den både får fram sinne, frustrasjon og tårer. Den er full av følelser, og griper fatt i deg som leser. Nå du har startet å lese, er det fryktelig vanskelig å legge den fra seg. Dette er virkelig en bok som kan anbefales. (Gyldendal forlag - Krigslitteratur)

10. Ole Karlsen: "Den norske nazieliten" - Krigslitteratur - Terningkast 5 (Årstall: 2020)

Dette er en bok du bør legge ekstra godt merke til. Dette er en fengende og altoppslukende bok, som virkelig tar for seg de ukjente landssvikerne. "Den norske nazieliten" er godt skrevet, full av detaljer. Her får leserne innblikk i mye som enda ikke har vært belyst. Det skrives utrolig mange bøker om krigen, og enda er det mye som ikke har blitt fortalt. Derfor er Ola Karlsen et godt tilskudd til ukjent krigslitteratur. Så dette er virkelig en bok som kan anbefales.

Så gjenstår det og se hvor lenge vi blir måtte sittende inne, men her er 10 bøker som kan underholde dere i denne grusomme tiden. Det er viktig at vi ta vare på hverandre, forholder oss til hva staten sier, bruker riktig håndhygiene og holder god avstand. Det er viktig at vi bidrar alle i denne dugnaden, for hver enkelt person er viktig for å forhindre smitte spredning. Så hold god avstand til folk, så kan vi heller hygge og kose oss litt ekstra når pandemien er over. Så om du har lite å gjøre når du sitter inne, så har du vertfall fått noen tips til god litteratur. Ønsker dere en fin og smittefri tid.

Publisert: