Fraråder midlertidig innkvartering

Hermes Mekaniske Verksted AS søkte om å sette opp et bygg for midlertidig overnatting for arbeidere. Randaberg kommune var positive, men det er ikke Fylkesrådmannen.

Kommunen er positive, men Fylkesrådmannen går imot bygging av midlertidige boliger for ansatte her.
  • Per Thime
Publisert: Publisert:
Denne artikkelen er over fire år gammel

OVERNATTING:

Hermes søkte om dispensasjon for oppføring av en midlertidig innkvarteringsbygning, med rullerende 5 års midlertidig brukstillatelse om gangen.,

Dette var også noe Randaberg kommune mente var positivt og ga støtte om dette. Nå har imidlertid Fylkesrådmannen sagt sitt i saken.

Der mener man at tiltaket er i strid med reguleringsplanen.

Etablering av boliger

– Dette er i praksis en etablering av boliger i industriområdet, og det gir ikke tilfredsstillende bokvalitet. Selv om arbeidskraften kan være midlertidig er ikke funksjonen som bolig det. En dispensasjon av denne karakter vil trolig unntaksvis kunne være aktuelt i oppbygningsfasen av en virksomhet, men det er ikke tilfellet her. Fylkesrådmannen har vanskelig for å finne argumenter som tilsier at det skal gis dispensasjon.

<strong>LES OGSÅ: Kommunen positive til midlertidig innkvartering</strong>

Det skriver seniorrådgiver Lars Olav Tjeldflaat i et brev til kommunen. Kommunen vurderte tiltaket som at det ikke ville gi presedensvirkning gjennom at dette er midlertidig for fem år.

Fraråder

– Ny dispensasjon vil være en stadfesting av en praksis som har pågått gjennom 25 år. En bruker også formuleringen «rullerende 5 års midlertidig brukstillatelse», som bidrar til å tydeliggjøre at intensjonen er at bygget skal benyttes ut over 5- årsperioden.

Fylkesrådmannen vil fraråde at det gis dispensasjon som det er søkt om og anbefaler heller en snarlig prosess for å sikre regulering av boenheter tilpasset dette formålet utenfor område avsatt til industri, og med tilfredsstillende krav til bokvalitet.

Avgjørelse kommer

Tonje K. Doolan er Kommunalsjef for plan og miljø i kommunen. Hun har fått med seg hva Fylkesrådmannen har sagt. Hun forteller til Randaberg24 at arealbruk primært skal avklares gjennom kommuneplan og reguleringsplaner - og dispensasjoner bare skal benyttes unntaksvis og i særskilte tilfeller.

– For å kunne gi fleksibilitet i arealforvaltningen har kommuner likevel lovfestet adgang til å gi dispensasjoner gjennom plan og bygningsloven.

Hun fortsetter:

– Etter plan og bygningsloven skal regionale og statlige myndigheter få mulighet til å uttale seg om dispensasjon fra (blant annet) planer, som i dette tilfellet, dersom deres saksområde blir direkte berørt. Det fremgår av loven at kommunen ikke bør dispensere fra planer dersom en berørt statlig eller regional myndighet har uttalt seg negativt til dispensasjonssøknaden.

Som tidligere nevnt så er kommunen positiv til å gi en midlertidig dispensasjon som det er søkt om.

– Når fristen for uttale har gått ut vil kommunen vurdere søknaden i en helhet, sammen med uttalene fra myndigheter. Det vil på bakgrunn av dette bli fattet et enkeltvedtak, som kan  påklages av parter.

Publisert: