Silje Landa, Ove Johan Harestad og Yngvar Landa er straks klar for avreise.
Silje Landa, Ove Johan Harestad og Yngvar Landa er straks klar for avreise. FOTO: Per Thime

De skal kjøre 2700 kilometer med ambulanser

Ove Johan Harestad er for veteran å regne når det kommer til transport av ambulansebiler til både Albania, Moldova og Romania. Ingvar Landa var med for 15 år siden.

UT PÅ BILTUR: Denne gang blir han imidlertid ikke alene på turen, for det skal nemlig leveres to ambulansebiler i Romania.

Med seg på turen har han Ingvar og Silje Landa, også bosatt på Randaberg. Til daglig driver ekteparet Ingvars reiser, men denne gang er buss byttet ut med blålys.

– Begge ambulansene skal til Romania, nærmere bestemt til Rares – en forholdsvis liten plass i fylket som heter Harghita.

Har vært med før

Der kjenner de to landskapet og stedet svært godt. Sammen har de nemlig etablert overnattingssteder der, med 40 rom på det som heter Sommergaarden.

– Men denne gang er det levering av ambulanser. Vi hørte om dette og fikk lyst å være med. Ove Johan er jo for veteran å regne innen dette, mens jeg har tidligere vært med for rundt 15 år siden, sier Ingvar. Det var strengt tatt han som startet det hele.

Velvillige lokale sponsorer er også med på turen, med sine logoer på sykebilene. Silje Landa har forresten tilfeldigvis en ambulanse med hennes fornavn på døra.

Tilfeldighetene ville det slik at denne ambulansen bærer navnet Silje. Her Silje Landa.

– Uten sponsorer fra det lokale næringsliv hadde dette blitt mye vanskeligere. Det koster en del penger å kjøpe, og sette i stand bilene. Til denne turen måtte den ene ambulansen også gjennom en EU-kontroll, forteller Harestad.

Sponsorer og skrap

For to biler det betalt rundt 50.000 kroner. Penger er kommet fra sponsorer, men ikke bare det.

– Det krever en del jobbing for å få dette til. For min del gjør jeg en del, som å selge skrap for å finansiere turene, sier Harestad.

Bilene som står parkert ved Randaberg Arena ser ut som fine sykebiler. De er i god stand.

– Det er ikke noe å si på kvaliteten, dette er skikkelige biler som har mange år igjen. Der vi skal levere nå synger ambulansen på det siste verset – så ny bil til distriktet er viktig.

Harestad forteller at han føler seg som en slags samaritan når han driver med dette. Han er allerede i gang med å planlegge neste tur.

– På vei hjem blir det fly via Roma og en snartur innom Albania noen dager. Det er der vi har levert flest ambulanser, og ny tur skal planlegges.

Søndag setter de seg i ambulansene og tar turen mot Romania. De tre skal innom flere land på veien mot destinasjonene. Danmark, Tyskland, Tsjekkia, Slovakia og Ungarn – før de kjører over til Harghita og stedet Rares, 2.750 kilometer unna Randaberg.

Når de er fremme overleveres bilene på to steder, nemlig til Miercurea Ciuc og Odorheiu Secuiesc. Da har Harestad og ekteparet gjort en god innsats, nok en gang.