Jostein Kolnes har syklet Nordsjøruta som er 6000 kilometer.
Jostein Kolnes har syklet Nordsjøruta som er 6000 kilometer. FOTO: Privat/fotomontasje

Jostein og «Silver» har syklet 6000 kilometer

Det dreier seg om å sykle, eller det gjorde nettopp det for Jostein Kolnes fra Randaberg. Nordsjøruta på sykkelsetet er 6000 kilometer.

SYKLING: – Det er verdens lengste sykkelrute med skilting, og jeg er en av rundt 10 personer i Norge som har mottatt diplom for å sykle ruta, sier han til Randaberg24.

Nordsjøsykkelruta er en 6000 kilometer lang sykkelrute som går rundt Nordsjøen gjennom Storbritannia, Belgia, Nederland, Tyskland, Danmark, Sverige og Norge. Ruta har siden 2003 stått i Guinness Rekordbok som verdens lengste, sammenhengende skiltede sykkelrute.

Det som er merket i grønt er Nordsjøruta.

Tusenvis av bilder

Hjemme i leiligheten sitter Jostein foran sin pc. Han blar gjennom bildene han har tatt på alle sine turen.

– Det har blitt en del bilder, men en krasj på datamaskinen har ført til at en del dessverre er borte. Men opp gjennom årene er det vel tatt rundt 4000-5000 bilder, tenker jeg.

Det har blitt besøk i mange byer og småsteder, som her i den engelske byen Lincoln. Foto: Privat

I ni sommerferier syklet han. Det har han ikke angret et sekund på.

– Det har vært mange fine opplevelser. Det har aldri vært noe stress for å bli ferdig, for jeg har brukt den tiden jeg trenger. Jeg har aldri hatt med meg reisefølge på turene, for det gir størst frihet å sykle alene.

Skottland er en del av ruta.

Helt tilfeldig

Det var ved en tilfeldighet han fikk høre om North Sea Cycle Route. Her lokalt administreres den via fylkeskommunen.

– Randaberg var i sin tid også en del av ruta, men ble tatt bort da ferjeruta mellom Skudenes og Mekjarvik ble lagt ned.

På alle disse turene har han naturligvis opplevd en del. Det er mye fint å se på turer som strekker seg over så mange land – og på ulike veier, eller stier.

Det er mange slike steder. Dette er Haddington i England.

– Favorittene mine er nok strekningen Stavanger-Horten og den engelske østkysten. Der trives både jeg og «Silver», sier han.

Sistnevnte er sykkelen som har fått det navnet, oppkalt etter hesten til «Den ensomme rytter»

Benkevarmer

Mens han leter etter bilder på datamaskinen prater han. Jostein Kolnes liker det, og er flink til det.

Jostein Kolnes foran datamaskinen, hvor han har flere tusen bilder fra turene.

– Du vet det, at på alle disse turene så har det gått i mitt eget tempo. Jeg har aldri hatt hastverk med å bli ferdig, og jeg har sikkert sittet på omtrent hver en benk jeg har sett langs ruta, humrer han.

En tur innom pub i England er det også tid til. Dette fra Kings Lynn, som er et av stoppstedene på den ene ruta.

Men det er ikke bare en haug med benker han har sett. Bildene i denne artikkelene er fra England og Skottland. Det er byer og tettsteder, ødemark og høyland.

Dette er i Saltburn-området. Saltburn-by-the-Sea er en badeby i grevskapet North Yorkshire i England.

– Når du kommer deg ut på bygda i disse to landene er det bare fantastisk. Det å få lov å sykle gjennom de trange bygatene eller ta stien der det tidligere var jernbane er flott. Det er ganske mye som er tilrettelagt, men ikke alt. En gang ble jeg sittende i fire timer nederst i en bakke. Det var så bratt og glatt oppover at jeg ventet til det tørket, forteller han.

Fra Bergen til Shetland

Nordsjøruta starter opp i Bergen og ender opp i det nordligste punktet på Shetland. Shetland består av 100 øyer, der bare 16 er bebodd. Shetland har i det meste av sin historie vært dominert av skandinavisk innflytelse, før de på 1400-tallet ble en del av Skottland.

Dette er North York Moors, en nasjonalpark, opprettet 1952, i det nordlige England.

– Sykkeltraseene er som regel langt borte fra bilveier, og mange er veldig flotte. Noen steder møter man folk, mens det andre dager er svært få å se. Det tok meg ni år, men det var også ni flotte turer på hver sin måte.

– Hadde du gjort dette igjen?

– Ja, det er klart jeg hadde. Men nå har jeg gjort det, men kanskje andre kan bli inspirert til å ta turen, eller deler av turen. Jeg skal love dem en fin og flott opplevelse. Det er fantastisk mye å se mens man er på tur.

Dette er en nedlagt jernbanestrekning i Sunderland, men som er gjort om til en plass man kan bruke sykkel.