REISER: Randaberg gikk på en smell mot Eiger (1–4) i går, men for Marius Helgå var det nok ikke resultatet som var det viktigste.

Groundhopping, på norsk også kalt Banehopping er en aktivitet som går ut på å se fotballkamp på så mange fotballstadioner som mulig. Vi kan allerede i innledningen slå fast at Marius, bosatt i Oslo, har gjort det.

– I appen jeg bruker har jeg registrert 1.058 kamper på tilsammen 726 forskjellige baner. Har noen flere kamper før 2014, men jeg er ganske sikker på at jeg har fått registrert absolutt alle banene jeg har besøkt, sa han til Randaberg24 på gårsdagens kamp.

Finnes et miljø

Fotballinteressert har han vært i mange år, men da han bodde i Mo i Rana var det stort sett begrenset til å følge breddeklubben sin, Stålkameratene.

– Etter jeg flyttet til Oslo i 2014 ville jeg bli litt bedre kjent i min nye hjemby, og fant ut at det å gå på fotballkamper rundt i byen var en fin måte å gjøre det på. Etterhvert ble jeg bitt av basillen, og oppdaget også at det finnes et miljø rundt dette, og ikke minst en app for å registrere hvor man har vært og sett kamp, Futbology.

Maris får med seg mange, mange kamper hver eneste sesong - og gjennom ukene. Foto: Per Thime

Det har altså blitt 1.058 kamper, og mange, mange kjekke turer og like mange og flere mål opp gjennom disse årene.

Ordfører og keeper inviterte på hjemmelaget brennevin

– Første kamp der jeg dro bare for å se kamp på en bane jeg ikke hadde besøkt før var 16. mai 2014, like etter jeg hadde flytta sørover. Da dro jeg til Tørteberg kunstgress i Oslo, og så Frigg mot Oldenborg i 3. divisjon.

– Er det spesielle turer du husker, kamper - og på eventuelt hvilket nivå?

– Alle turer er spesielle på sitt vis, men jeg har to ganger vært på delvis organiserte turer til Romania for å se breddefotball der. Den gjestfriheten vi opplever på landsbygda der er helt fantastisk, og opplevelsen av å bli tatt imot i en knøttliten plass med en middelalderborg på en ås bak stadion, og en ordfører som serverer hjemmelaget brennevin til de besøkende, før han går og stiller seg i mål for hjemmelaget, den er helt utrolig, forteller han

I går var det Randaberg, og Helgå pleier å skrive, ta bilder og video fra noen av kampene, eller alle. I går hadde han en fin opplevelse på kamp.

– Det var veldig fint i Randaberg. Nå fikk jeg jo ikke besøkt selve Randaberg stadion, men kunstgressbanen på Myrå var jo kjempefin, og kanskje spesielt fint at man hadde fått på plass ei lita tribune. Imponerende med såpass godt besøk når det er en kjølig aprilkveld, og Viking spiller cupkamp samtidig. Fikk ikke sett RIL i 1. divisjon da de var der, men har faktisk sett dem en gang før, borte mot Hana i 2017.

Marius Helgå på gårsdagens kamp. Bilder knipses og videoer blir det også. Bildet tatt fra ansdre enden av banen. Foto: Per Thime

Da han var i Randaberg i går, så var altså det hans bane nummer 726 som han besøkte. Han møter mye folk enten det er her hjemme eller på baner rundt i utlandet.

– Solt seg i glansen siden da

– Det som er mest fascinerende er ikke det som skjer ute på banen, men alt rundt. Du ser mange av de samme typene og det de uansett har felles er at de elsker klubben sin. Du har et par-tre gubber som har vært på alle kampene siden krigen og synes alt var bedre før, de som står i kiosken og har solgt vafler og pølser nesten like lenge, han som var stjernespiss på det laget som nesten rykket opp i 1972 og har solt seg i glansen av det siden da, og noen flere sånne typer som dukker opp veldig mange steder.

I går var det Randaberg, men allerede i kveld er det nye kamper, for de kommer tett, nesten som hagl.

– Skal faktisk på en kamp til i Rogaland nå i kveld, Kåsen mot Stavanger IF i femtedivisjon. Ellers blir det en kamp i Asker fredag, en svipptur til Sørlandet for to kamper der lørdag, og kanskje en tur til Sverige for å kombinere kamp og «harryhandling» på søndag.

Eiger vant 4–1 mot Randaberg i onsdagens kamp i 4. divisjon. Foto: Per Thime

Som fotballsupporter er det Tromsø IL som er laget, «Gutan». Han har vært supporter i mange år, men alt ble lettere da han flyttet til Oslo.

– Ja, for da ble det plutselig mye enklere å være aktiv supporter, så har siden da vært på 10-12 kamper i året, de fleste i Sør-Norge, men jeg prøver hvert år å få til noen besøk på Alfheim også.

Sånn helt til slutt, for Marius har altså vært på mange, mange kaper og fotballbaner rundt om i Norge og i utlandet.

Rumensk 5. divisjon

– Men hvis du skal trekke fram en tur, en stadion eller noe som har satt seg i minne. Hva vil du da si?

– Det er vanskelig å trekke fram enkeltklubber, men det er alltid spesielt å besøke klubber som enten har mange supportere tross lavt nivå. Nok et eksempel her er fra Romania, der vi som var på tur kom til en landsby som heter Comarnic. Fotballaget her, Olympia Comarnic, hadde over 750 tilskuere på kamp på nivå 5, og det var et sabla liv med synging og røyklegging og godstog som føk forbi rett bak stadion.

Et annet, godt, eksempel der dette:

– Det er også alltid spesielt å se kamper med lag som har vært på øverste nivå, og så forsvunnet nedover i systemet. I fjor var jeg i Ljungskile i Sverige, der man har publikumsrekord med over 7.000 mot IFK Göteborg, mens de nå spilte for knapt 200 på nivå 3 og endte sesongen med å rykke ned til nivå 4.

Randaberg24 sjekket opp det rumenske laget, det som denne sesongen spiller i 4 Liga A, Prahova Clasament. Der sliter laget noe og ligger tredje sist på tabellen og er milevis bak lederlaget CSO Bäico.

PS! Sjekk Marius sin siden om gårsdagen på Randaberg.